11 August 2008

B1-Cercul Militar Naţional

În Piaţa Tricolorului.
Care Tricolor are ziua lui pe 26 iunie, Ziua Drapelului Naţional.

A fost ridicat pe locul fostei Mânăstiri Sărindar, pe un teren mlăştinos, inundat an de an de lacul Cişmigiu.

Proiectantul principal al clădirii a fost Dimitrie Maimarolu, iar lucrările de construcţie au început în 1911.

Anghel Saligny a dat soluţia pentru fundaţia clădirii:piloni de stejar înfipţi în terenul mlăştinos.

Stil neoclasic francez.

'Beneficiarul lucrării a fost Cercul militar al ofiţerilor din garnizoana Bucureşti, organizaţie a ofiţerilor români înfiinţată în 15 decembrie 1876. Fondurile necesare au fost adunate din donaţii, subscripţii şi cotizaţii ale ofiţerilor (circa 80%), precum şi din subvenţii de stat şi împrumuturi rambursabile.'

Dintr-o dare de seamă a conducerii administrative a Cercului din 1907 aflăm că acesta avea 859 de membri. În capul listei era Regele Carol I, care plătea o cotizaţie de 100 de lei/lună, urmat de Alteţa Sa Regală Principele Ferdinand, care plătea lunar 50 de lei. Generalii cotizau cu 10 lei/lună, iar coloneii cu 8 lei. Un sublocotenent contribuia cu 2 lei şi 10 bani/lună.

Când trupele Puterilor Centrale au ocupat în 1916 capitala, Cercul Militar a fost evacuat. La revenirea administraţiei, în 1919, clădirea era devastată în interior.Cu ajutorul unui împrumut palatul a fost reparat şi terminat.

La 4 februarie 1923, în prezenţa Regelui Ferdinand, a Reginei Maria, a mai multor oficiali şi capi ai Oştirii, edificiul intră în circuitul oficial.

No comments:

Post a Comment

Strada ca o iluzie/The street as an illusion

pe Liternet.ro   I make movies in my head about what some people who pass me on the street are thinking. I don't know them and yet I wa...